• De overnamemarkt in Nederland herstelde in de tweede helft van 2024, blijkt uit onderzoek van overnameplatforms Brookz en Dealsuite.
  • Er werden in totaal 4 procent meer bedrijven van de hand gedaan, ondanks internationale spanningen.
  • Opvallend is dat voor grotere MKB-bedrijven relatief steeds meer wordt betaald dan voor kleinere MKB-partijen.
  • Lees ook Techconglomeraat Prosus neemt moederbedrijf van Thuisbezorgd over voor €4 milljard

De Nederlandse overnamemarkt herstelde in de tweede helft van 2024, met stijgende verkooptransacties en hogere bedrijfswaarderingen. MKB-bedrijven gingen voor gemiddeld 4,9 keer de bruto jaarwinst in de verkoop.

Dat blijkt uit een onderzoek van overnameplatforms Brookz en Dealsuite onder 288 Nederlandse fusie- en overnamekantoren, die zich richten op bedrijven met een omzet van een half tot 50 miljoen euro.

Vooral waardering grotere bedrijven neemt toe

In het oog springend is het oplopende verschil in waarderingen tussen grotere en kleinere MKB-ondernemingen. Voor bedrijven met een bruto jaarwinst van 200.000 euro werd afgelopen halfjaar gemiddeld 3,7 keer de winst betaald, maar voor bedrijven met een bruto jaarwinst van 5 miljoen euro nam dat toe tot gemiddeld zes keer de winst. Het verschil in waardering tussen grote en kleine bedrijven nam daarmee toe met wel 20 procent.

Ook opvallend: ondanks de internationale spanningen en politieke onzekerheid werden er in de tweede helft van 2024 in totaal 4 procent meer bedrijven verkocht. In de tweede helft van het jaar stegen de transactieprijzen lichtjes verder. In de eerste helft van het jaar betaalde overnamepartijen 4,8 keer de bruto jaarwinst voor een bedrijf en in de tweede helft 4,9 keer de bruto jaarwinst.

Niet alles was een succes; één op de vijf verkooptrajecten werd voortijdig afgebroken, soms tijdelijk en andere keren definitief. De meest gehoorde redenen voor het afbreken van de onderhandelingen waren onrealistische prijsverwachtingen van de verkoper (42 procent), veranderende marktomstandigheden tijdens het transactieproces (29 procent) en problemen bij verkrijgen van benodigde financiering (26 procent).

Advieskantoren voor overnames zien hun opdrachten toenemen. Ruim vier op de tien kantoren heeft een stijging van 10 procent van de opdrachten in de portefeuille. Zo'n acht op de tien adviseurs is optimistisch over de vooruitzichten voor de komende zes maanden, blijkt verder uit het onderzoek.

Investeerders in groeibedrijven lijken overigens nog niet voornemens in 2024 massaal de portemonnee te trekken, bleek afgelopen week uit een peiling van Business Insider Nederland onder zeven investeringshuizen. De meeste gepolste managers verwachten in 2025 even veel geld in bedrijven te investeren als afgelopen jaar.

LEES OOK: Op export gerichte startups lijken nog geen paria voor investeerders: ‘We zien geen gevoeligheden’